Senaste inläggen

Av violen - 29 september 2023 13:00

Samuelsson, Sanne: Mjölkat ****

 

"En sak visste vi: En gård där inget produceras är ingen gård.

Det är en kyrkogård. En gård utan djur är ett museum" sid 77


Det är vad som berörde mig mest under min läsning av den här härliga boken. För min egen skull behöver jag inte skriva mer om boken, men för dig som inte växt upp på en gård, eller som i mitt fall, småbruk som det benämndes då, på den tiden då landsbygdens kyrkogårdar fanns enbart vid kyrkorna. Då just småbruken levde sina mödosamma men ändå blomstrande liv längs ännu inte asfalterade byvägar. Till dig, som Samuelsson skrivit det här, (om det inte är som jag anar, att hon har skrivit den för sin barndoms skull) kan jag säga att sanningshalten är hög. Det enda jag kan känna mig tveksam till är lukten av lagård i kläderna. Jag kan aldrig minnas att jag kände nån sådan under min uppväxt, varken i skolan, hemma eller i bönhuset. Och då var 90% av byns barn disponerade genom att alla hade nära till en lagård (på sin egen gård). 

Kanske jag var immun. Däremot luktade det ofta ute på höst och vår. Vilket grannbyns ickesmåbruksbarn kommenterade i skolbussen. Men aldrig annars. 

Jag kunde ha gjort hennes tillbakaresa och upptäckt samma känslor i kroppen, djuren, ensamheten, mörkret, kylan, gräset, korna, mjölken, höet, det strävsamma livet helt enkelt. Känslan av att äga marken där man går, skogen, ån fast den rinner förbi hela tiden. Och att äga huset, hemmet fast någon annan bor där.

Samuelsson skriver så annorlunda meningar, inte en enda gång känns det sökt. Hon förklarar med självklarheten hos den som kan allt möjligt, varför det går att veta när man ska skörda och så vidare, Samt något alla "bondbarn" vet: gå aldrig genom åkern, gå efter dikeskanten. Uråldrig kunskap som jag själv bär med mig. 


Samuelsson måste skriva mer, hennes språk är så originellt och nytt. Kanske att känslan hos Mjölkat är svår att återskapa då den är färgad av barndomens puls, men det kommer att bli så bra ändå. Skriv mer!

Av violen - 28 september 2023 22:15

Tuil, Karine: Beslutet ****

 


Sträckläsning. Det bjöd Tuils bok på. Ytterst spännande, intressant och inte ett dugg tråkig. Inga döda partier överhuvudtaget. 

Det beror säkert på upplägget, närtid, dåtid blandas med förhörsprotokoll. Och lite ytliga men ändå trovärdiga personporträtt.

Så intressant att läsa om föfarandet bakom hanteringen av terrormisstänkta. Tankarna hos de som bestämmer. Påtryckningar, övertalanden, fattade beslut och konsekvenser. 

 

Nu när jag efter några veckor erinrar mig boken blir jag lite förvånad att det engagemang som jag kände då har klingat av så mycket. 

För ett antal år sen hade ämnet varit så mycket mer känsligt än idag. Nu är det godkänt. Men är det nån slags påverkan från förr som får mig att tänka, är det ok att vara så svartvit i beskrivningen? Är det svårt att sen boken som enbart en thriller?

 

 

Av violen - 9 september 2023 22:15

Kapla, Marit: Osebol ****

 

En otrolig bok, med stor igenkänning eftersom jag själv är uppväxt i en by.

Här är huset där den bodde och nu är det någon annan som bor där, undrar vem? Så går tankegångarna när jag åker genom min hemby. Kapla nöjer hon sig inte med att tänka tanken, hon frågar, hon lyssnar, hon berättar, hon förmedlar en tid som varit och det ordknappt och utan stor stilistisk tankemöda; hon låter helt enkelt människorna få komma till tals i sitt eget uttryck. 

 

Kartan är också suverän, jag la märke till ett hus i ytterkanten, en bra bit ifrån. Och så får jag veta hur de tänkte de som bott där från början. Och jag förstår vad de säger.

 

En unik bok med sista minuten känsla, snart är så många borta.

Av violen - 1 september 2023 21:48

Månadsläsning aug 2023


Towel, Amor: En gentleman i Moskva****
Lykke, Nina: Vi är inte här för att ha roligt ***
Vuillard, Erik: Dagordningen ****



Bäst:  Vuillard, Erik: Dagordningen **** Historiskt intressant

Mindre bra: Lykke, Nina: Vi är inte här för att ha roligt *** Tja.

 

Av violen - 23 augusti 2023 16:45

Vuillard, Erik: Dagordningen ****


En egensinnigt skriven bok som helt kort handlar om Tysklands övertagande av Österrike 1933. Författaren betraktar ett autentiskt skeende genom sina egna ögon, tar ett steg åt sidan och beskriver det som sker. Mycket egendomligt händer, och inte ens den fria världens styrande (Chamberlain) kan genomskåda Hitlers falska löften. 

 

De 24 företag som börjar boken är en intressant infallsvinkel. Ett bra sätt att visa att utan pengar inga krig. Upprustning börjar med resurser. Men planerna smids av människors människosyn.

 

Nu gäller detta Österrike, och den åderlåtning landets befolkning i förlängningen genomgick. Så många judar som inte klarade av tanken på invasionen, det är så sorgligt. Och så sällan berättat. 

 

En bra bok som går det där steget längre och öppnar upp osagda sanningar.

Av violen - 21 augusti 2023 16:15

Lykke, Nina: Vi är inte här för att ha roligt ***

 

Hög igenkänningsfaktor är det såklart när man läser denna bok, om man tillhör bokvärlden. Dvs är författare, förläggare, recensent, kritiker, bibliotekarie, svenskalärare. Läsarna hålls lite utanför, tyvärr eller tackochlov, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Dessutom är det här ett inlägg i meetodebatten såklart.

 

Men, jag skulle vilja säga att den högsta igenkänningsfaktorn är hos alla som har en grinig äldre, (inte äldre-äldre) man, eller flera, i sin närhet. 

Det här visar ju faktiskt hur en sådan känner, tänker och tycker om sitt orättvisa liv. För Knuts tankar flödar ju ohämmat över raderna, och har han inte en poäng ibland, kan man tycka. Eller?

 

Men det är inte synd om Knut. Han efterlyser en slags rättvisa, att det män i alla tider gjort utan att blinka, inte får göras av några andra (dvs kvinnor) heller, aldrig nånsin. För då j***lar. Hämnden är männens, inte kvinnors. 

 

Plötsligt slutade den. Och där får Knut det bra. 

 

 

Av violen - 20 augusti 2023 15:30

Towel, Amor: En gentleman i Moskva****

 

Hur var det i Ryssland/Sovjetunionen strax före och efter revolutionen? Towel gör ett nedslag på Hotel Metropol och ser genom en mans ögon hur tiden går och hur Sovjet förändras. Gentlemannen lyckas trots allt förbli gentleman och framlever sina dagar i inomlandsflykt, inom hotellets väggar: I ett försök att inte förändras och trots allt leva ett värdigt liv, inrättar han sig väl och äventyren hopar sig inom huset, med hjälp av en omvärldsbevakning som låter det kommunistiska samhället sippra in. 

 

Det är högtravande, omständligt och tidvis lite trist läsning. Men trots det, fascinerande och någon gång roligt. 

Jag lyssnade på hela boken och gillade den. Främst den insyn som ges om det sovjetiska samhällets överklass och dess liv före och sedan livet efter. Och även hur kommunismen tog sig an styret.

 

Det här är en bok som jag läste pga att så många berömt och tipsat om den. Och visst, den var inte som jag trodde men bra ändå. Filmen skulle jag gärna se.  

Av violen - 1 augusti 2023 13:30

Månadsläsning juli 2023


Korneliussen, Niviaq: Blomsterdalen ****
Jonsson, Elgard: Tokfursten ***
Schweblin, Samanta: Sju tomma hus ****
Dangarembga, Tsitsi: En kropp att sörja ***
Carlsson, Ingvar: I sällskap med döden ***



Bäst: Schweblin, Samanta: Sju tomma hus **** sju noveller av varierande slag. Egendomliga, och i och med det, bra!

Mindre bra: Carlsson, Ingvar: I sällskap med döden *** Ja, inte så bra faktiskt. Lite opersonlig helt enkelt.

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

UV index

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

Historia


Ovido - Quiz & Flashcards