Alla inlägg under januari 2018

Av violen - 13 januari 2018 18:15

   Wahlberg, Karin: Lätta ditt hjärta ****

 

Än finns det hopp, första delen i serien lasarettet finns här

Livet går vidare, andra delen i serien lasarettet finns här


Och nu har den kommit, sista delen. Den knyter ihop säcken och så här går det för alla inblandade till slut. Eller är det slut? Jag hoppas såklart på en fortsättning men men, ingen sådan är utlovad. Tyvärr. 


De förra böckerna innehöll en slags innovativ ådra, där uppbyggnaden av lasaretten och där behovet av att kunna bota eller i alla fall förebygga vissa sjukdomar fick en nödvändig plats. Och det fanns många läkare som var genuint intresserade av sitt arbete. 


Här har det faktiskt börjat ske (poliovaccinets ingång ex.vis för att inte tala om penicillinet) och det är ju faktiskt början till epidemiavdelningarnas avskaffande, kan jag tänka mig.

Det berör mig mycket hur barnen fortfarande behandlades, inga föräldrar närvarande och bortklemande kom inte på fråga. Dessutom det både uttalade och outtalade kravet att vara tacksam (?) över att ha överlevt och att det alltid finns de som har det värre. Jag känner igen mig i känslan hos flickan i slutet av boken, även om jag aldrig skulle ha vågat visa det av rädsla för att inte bli bra bemött nästa gång. 


Nu var hon botad, och borde vara glad och tacksam!

   Men hon bet försiktigt i underläppen och såg uppfordrande och samtidigt ointressant på honom, han kunde inte tyda vilket. Denna stumma utstrålning besvärade honom. [...] "Vi bedömer inte att det finns någon risk att ni smittar andra", la han till.

   Hon svarade med att fortsätta stirra på honom med tydlig avsmak. Blotta tanken att hon skulle betraktas som pestsmittad föreföll henne främmande. sid 383

 

Jag gillar att Wahlberg tar upp den här problematiken, som barn och kroniskt sjuk kan man aldrig värja sig mot känslan av underlägsenhet, rädslan för att bestraffas, den minimala möjligheten att värja sig när någon kränker ens kropp och vilja. Priset man betalar för att överleva.


Jag har också insett att ur det här perspektivet är det trots allt bra att vara femtiotalist. Hade jag varit född bara fem år tidigare hade jag nog inte levt idag. Så den sista delen andas en slags optimism även om det som händer är lite fragmentariskt och kräver att man läst de tidigare böckerna.



Läst 2018

Av violen - 12 januari 2018 16:00

   Uusma, Bea: Expeditionen Min kärlekshistoria illustrerad upplaga Ns  ****

 


Mitt intresse för polarexpeditioner har tills nu varit helt obefintlig. Men Uusmas bok har lovordats av så många att jag gav den en chans, vilket jag abolut inte ångrar. Eftersom jag "slarvade" (vilket visade sig vara lyckosamt) vid beställningen på biblioteket kom den illustrerade utgåvan till mig.

Jag blev faktiskt helt tagen (det påminde om när jag läste Tunn luft av Krakauer om bergsbestigning) och bara fascinerades över denna otroliga berättelse, så väl underbyggd dessutom. 


Själva expeditionen verkade vara dömd att misslyckas från början, och att den fullföljdes är för mig en gåta. De klarade sig ändå ganska länge och när kvarlevorna upptäcktes och spekulationerna om dödsorsaken satte igång förstår jag inte riktigt att så många teorier kunde finnas. Men Uusma guidar utifrån sin teori, som jag verkligen tycker är trovärdig.


Den här illustrerade utgåvan rekommenderar jag till ungdomar som inte så gärna läser överhuvudtaget. För historien är fascinernade.


Läst 2018

Av violen - 11 januari 2018 09:00

   Casserfelt, Susan: Den tatuerade cirkeln 


Del två i Höga Kusten-serien, del ett finns här och den var riktigt bra.


Men jag måste tillstå att den här var faktiskt ännu bättre. Precis som med ettan fanns det passager när orden blev lite för många. Och handlingen snubblade lite lätt. Men i det stora hela var det samma sträckläsningsenergi som rusade fram på sidorna.

Det som jag fäste mig vid även i denna bok var att det var lätt att hänga med i personerna och personteckningen. Vem som var vem behövde jag inte grubbla på vilket var en stor lättnad. Och vinklingen var verkligen intressant om än smärtsamt obehaglig. 


Jag är imponerad över Casserfelts förmåga att närma sig olagligheter som i stort sett är tabubelagda och därför mycket svåra att upptäcka. För även om fiktionen tar över i de grövsta fallen finns det gott om riktig bakgrund till det som skrivs.


Jag ser verkligen fram emot del tre. Och när kommer tv serien?


Tack MiMa

Av violen - 9 januari 2018 09:45

Veckans topplista hos Johannas deckarhörna

Veckans topplista


Vecka 2: Senaste böcker jag har köpt/fått/lånat hem

 

 


 

Därför är jag inte feminist:

Jessa Crispin

Omlån, hoppas den blir läst

nu då 

 

 

Blodlokan:

Louise Boije af Gennäs

Reflektionsex från Modernista.

Läst men eftersom rec datum

är den 16 jan så har jag

inte lagt

ut den på bloggen än.

   

Sorgsna själar:

Leonora Miano

Lånat och vill läsa snart

 

  

Nya Norrland

Mats Jonsson

Ännu ett omlån men nu blir

den läst.

 


Inte långt från älven:

Bo R Holmberg

Julklappsbok som jag genast

läste och gillade.

 

 

     

 

 

 

Av violen - 3 januari 2018 14:45

   Holmberg Bo R: Inte långt från älven **'*


Det är  med stor behållning som jag har läst Holmbergs lite fragmentariska barn och ungdomsbiografi. Jag blev varm i hjärtat när jag läste om hans ganska hårda barndom vid älven, med näradöden upplevelse och slåtter och umgänget med de som hade sanningen.   


Boken är sparsmakat och kärleksfullt skriven. Jag är glad att jag äger den för det känns som att den är speciell på det sättet att jag skulle vilja läsa om den. 


En utmärkt bok att börja ett nytt år med. Ett eko från tidigare generationer och levnadsöden. Med en doft att hö som jag väl känner igen. 


Läst 2018

Av violen - 2 januari 2018 23:15

Lundberg-Wahlberg: 17 typer av män *** Tja, visst var det intressant att höra hur olika typer av män visar sig vara de små pojkar de är. Och hur psykologen hjälper dem att förstå det......Godkänt men inte mer.

Av violen - 2 januari 2018 23:15

Larsmo, Ola: Djävulssonaten : ur det svenska hatets historia *** En historisk skildring av 1939 års studenter i Uppsala och deras rasistiska (läs judefientliga) åsikter. Åsikter som enligt Larsmo finns i den politiska debatten om invandringen än idag. Jag upplevde boken som lite tjatig och lite överdriven om än intressant. Och visst, de rasistiska strömningar som fanns i Uppsala var starka och kanske finns kvar där än idag? med stigande ålder har jag upptäckt att man inte ska förakta historiens inflytande på nutiden.......
Boken är nästan en avhandling och jag gillar ju när bakgrundsarbetet är bra i en bok så det var positivt men kan göra boken lite svårläst om man inte är van vid såna texter. Den är heller inte skönlitterär utan står på Kc.5. 
En andra historia om en jude kändes lite malplacerad men var också intressant eftersom det visar sig att alla fick inte komma över svenska gränsen som väl många trott i alla år.

Av violen - 2 januari 2018 23:15

Kolterjahn Jessica: Ut ur skuggan *** Jag tyckte riktigt bra om den här boken. Även om huvudämnet, lesbisk kärlek kanske inte är något som jag tycker är speciellt intressant, tycker jag att författaren lyckats med att skriva en kärleksroman. Man känner riktigt att kärleken är utan gräns i den här boken. Dessutom var den välskriven, skildrade inträngande hur en kvinna från ett rikt hem hade det på 20 och 30 talet i Sverige....hur identitet och meningsfullhet var nånting helt annat än idag när de flesta yrkesarbetar. En intressant debut.

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

UV index


Skapa flashcards